Kolajen, insanların yanı sıra hayvanların dokusunda da bulunan, fibroblastlar ve diğer hücreler tarafından oluşturulan bir tür lifli protein türüdür. Vücut içinde birçok farklı işlevi bulunan bu madde, kemik dokularından kaslara kadar birçok etken üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Vücudun en önemli proteini olarak görülen kolajen, vücuttaki birçok doku üzerinde etkili olan bir proteindir. Uzmanların, vücudun en önemli yapıtaşlarından birisi olarak değerlendirdiği kolajen madde, belirli besinler üzerinden arttırılabilir olmasının yanısıra, dışarıdan ciddi oranda takviye edilebilir olması sebebiyle de fazlasıyla rağbet gören bir maddedir.
Temel görevi bağ dokusunu güçlendirmek ve vücudumuzun bütünlüğünü korumaktır. Cilde esneklik ve sıkılık kazandırmak, eklem, tendon ve organlarımızı bir arada tutmak, diğer en önemli görevleridir. Yaşlanmayla birlikte artan kolajen kaybı, eklem rahatsızlıklarına, bacak ve kalçalarda yoğunlaşan selülitlere ve cilt kırışıklıklarına neden olur.
Kolajen içerikli besinlerin, kolajen takviyelerinin düzenli tüketimi ve kolajen içeren nemlendirici ürünlerin kullanımı ile cildin aşırı miktarda kolajen kaybetmesi durdurulabilir.
Bağ ve bağ dokularını oluşturan kolajen, koruyucu bir bariyer görevi üstlenerek, cildimizi toksinlerden ve diğer zararlı etkenlerden korur. Temel yapıtaşı, fibroblast olarak isimlendirilen bağ dokusu hücreleridir. Cildimizin yanı sıra, saçlarımızın ve tırnaklarımızın da temel bileşeni olarak, tırnak ve saç sağlığımız üzerinde de doğrudan etkilidir.
Vücut bağ dokusunun %80 gibi büyük bir bölümünü oluşturan kolajenin temel görevi, elastinlikle birlikte cilde güç, esneklik ve sağlamlık vererek, cilt yapısını oluşturan bir ağ oluşturmaktır. Bir diğer deyişle vücudumuzda kolajen olmadan vücut parçalarımız bir arada kalamaz. Kollajen; bir yapı bloğu olarak, kemik ve kasları bir arada tutar, vücudumuzdaki organları korur ve cilt elastikiyetini arttırır.
Cilt yaşlandıkça, yalnızca aradaki dolgu malzemesi değil, cildi bir arada tutan iskelet sistemi de yaşlanır. Cildin iskeletini oluşturan lifler kollajen ve elastin isimli moleküllerdir.
Bunlar cildinizi bir ağ gibi sarıp sarmalayan, ona sıkılık, esneklik, uyum kabiliyeti ve sağlamlık sağlayan başlıca desteklerdir. Siz yaşlandıkça kollajeni ve elastini üreten hücreler de yaşlanır. Özellikle elastin lifleri orta yaşlara doğru hızla bozulmakta, kalınlaşıp kıvrılmakta, sertleşip dağınık ve parçalı bir yapıya dönüşmektedir. Aynı değişimler kollajen liflerinde de görülür. Siz yaşlandıkça bu lifler de kalınlaşacak, bükülmeler, yığılmalar gibi bozuşmalara uğrayacaktır. Kısacası içsel yaşlanmanın cildinizin destek dokusu ve iskeletinde yaptığı değişimlerdir bunlar.
Cilt Dokusunun Düzelmesi ve Sıkılaşması sağlar. Kollajenin üstte de bahsettiğimiz, en önemli faydası: Daha sıkı, kırışıklıkları azalmış ve genç bir cilt. Cilt yapısını bir arada tutan kollejen üretimi hızlandığında erken yaşlanma belirtilerinin ortadan kalkması ve sarkan cilt yapısının toparlanması asla bir mucize değildir.